sâmbătă, 16 martie 2013

"Aveti fete? Am un fiu la super-oferta" - Azi, Soacra-Codoasa



Pentru astazi v-am pregatit o poveste interesanta si ciudata in acelasi timp. Este vorba despre o doamna care a nascut singurul sau copil la o varsta inaintata (spre 40 de ani). Pentru ca si sotul sau era cu multi ani mai mare, un alt copil era practic imposibil sa aiba si, prin urmare, a devenit obsedata de fiul sau. Nu suporta ca altcineva sa il atinga, urla ca o fiara atunci cand, la joaca, un alt copil interactiona mai agresiv, ba chiar a si batut un alt copil pentru ca ii pusese piedica iar baiatul isi julise genunchii.

Doamna despre care vorbesc era mai mult decat protectoare: oferea totul pe tava. Baiatul sau primea orice ar fi cerut, fara prea multe intrebari. Daca tatal incerca sa intervina cand fiul facea nazbatii, mama il certa pe … tata si ii aducea aminte ca doar pe el il are, sa le fie de ajutor la batranete. Astfel, fiul creste egoist si rasfatat, mofturos si capricios, complet nepregatit pentru viata. Prieteni? Foarte putini, majoritatea provenind din randul colegilor de scoala. Prietene? Aproape inexistente. Desi am fi tentati sa credem ca o relatie in care parintii ofera totul ar creea o familie fantastica, lucrurile stau exact pe dos.

Prin urmare tanarul ajuns la varsta insuratorii si-a gasit o fata draguta si au hotarat sa se mute impreuna. Acesta locuia intr-o vila impunatoare, intr-un cartier renumit din provincie. La inceput totul a fost destul de bine. Apoi au inceput micile mizerii si ipocrizii. Tanara abia intrata in casa ei era in permanenta mustruluita: ba ca un inchide lumina, ba ca lasa apa sa curga, ba ca doarme prea mult, ba ca nu face menajul, ba ca… orice nu convenea. Ciudat era ca tanarul, cand facea aceleasi lucruri, nu primea nici o mustruluiala. Iar daca prietena sa incerca sa se implice in diverse treburi casnice (si sa nu ajunga la lista cu mustruluieli), primea o alta serie de mustruluieli pentru ca nimic din ceea ce ar fi facut nu era bine. Chiar mai mult toate vecinele aflasera de lenea si indolenta care o caracterizau pe tanara doamna. De asta, se ocupase mama soacra. Mai mult, ii convinsese pe toti cei din casa ca are dreptate si cu totii credeau minciunile pe care le susura in urechile celorlalti.

Au trecut cativa ani de cand tinerii locuiau impreuna. Toleranta, fata interactiona destul de rar cu soacra: dealtfel, avea voie sa intre in discutii sau sa deschida conversatii doar daca i se permitea. Daca avea initiativa proprie in acest sens, tanara era ignorata. Cuvintele treceau pe la urechea soacrei, orice discutie fiind inutila. Mai mult, daca insista  si repeta intrebarea, soacra ii radea in nas, ii intorcea spatele si o lasa vorbind in mijlocul frazei. Intr-un fel, situatia ii convenea fetei: mai bine sa nu auda toate reprosurile pe care i le facea soacra. Ura sa fie ea cauza problemelor sau  - doamne fereste - a scandalului. Iar soacra, ignorata in actiunile ei, continua cu acele mici mizerii zilnice astfel incat sa provoace scandal.

Cam astea sunt, in mare, circumstantele in care cei doi tineri se gaseau la inceputul vietii lor de cuplu. Ceea ce vreau sa va aduc in atentie sunt insa alte fapte. Ceva ce mie, personal, mi s-a parut a fi extrem de urat si marsav.

Desi erau impreuna de multi ani, soacra isi aducea in casa doar prietenele care aveau fiice. La inceput, tanara doamna a ignorat acest aspect pentru ca I se parea a fi o prostie din partea unei mame sa actioneze ca o codoasa pentru propriul fiu. Si totusi, modul in care soacra vorbea despre fiicele prietenelor ei era teribil de suspect. Pentru ca intotdeauna acestea erau fenomenale, dragute, scolite, calatorite prin tari straine, frumoase ca Miss Univers… si lista poate continua. Fiecare mail primit de la "prietene" era insotit doar de fotografiile fiicelor acestora si doar rareori mai aparea cate o "mama". Si apoi, de ce trebuia viitorul ei sot sa vada fotografiile de pe Facebook ale unor fete pe care nu le-a vazut vreodata in muzica laudativa a soacrei referitoare la calitatile acestora?

Au inceput apoi vizitele. "Prietenele" doamnei se infatisau la fiecare sarbatoare alaturi de fiice sau nepoate. Erau invitate la masa sau la ceai. Timp de trei ani nu a fost aniversare, sarbatoare sau celebrare la care sa fie prezenta doar familia. Mereu casa era plina de musafiri. Iar tinerii nu aveau voie sa petreaca nici o sarbatoare in afara casei. Cu o exceptie insa: ziua de nastere a fetei putea fi sarbatorita oriunde. Si era mai bine asa pentru ca tanara nu ar fi putut pregati ceva special pentru aceasta ocazie. Uneori chiar evita si nu anunta datele aniversare pentru ca nu voia sa deschida subiectul discutiilor inutile. Prefera sa asiste la evenimentele importante ale familiei, la discutii prostesti si subiecte tabu, zambind la incercarile soacrei sale de apropiere a fetelor invitate. Multe din acestea isi dadeau seama de faptul ca se aflau acolo in calitate de candidate la mana tanarului si radeau impreuna cu fata la prostiile soacrei. Care nu isi dadea seama de privirile complice pe care fetele si le aruncau si nici de grimasele pe care acestea le faceau atunci cand nu era atenta. Mai mult, complicitatea se continua in timp ce fetele ieseau in gradina: radeau impreuna cu tanara despre glumele de prost gust ale soacrei si gesturile stupide din timpul vizitelor. Ceea ce facea ca soacra sa fie iritata la culme de rezultatul propriilor conspiratii.

Poate va intrebati cum au luat sfarsit vizitele inoportune ale prietenelor: la fel cum au inceput, simplu si fara durere. Tanarul incepuse sa suspecteze invitatiile lansate de mama sa in momentul in care la o fotografie de pe Facebook a facut un comentariu ciudat: "tanara ar arata mai bine in patul tau". Si a continuat sa insire calitatile si sa descrie "averea" domnisoarei. Nu stiu ce anume a strigat tanarul pret de cateva minute si nici de ce urla in timp ce demara in tromba spre serviciu. Stiu doar ca vizitele au incetat iar sabatorile au inceput sa fie petrecute si in alte parti, nu doar acasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu