joi, 14 martie 2013

Lectii din bucatarie



Situatia pe care o voi descrie in urmatoarea intamplare are loc chiar si in acest moment in multe case si familii. E vorba despre acele situatii in care, din diverse motive, nora este nevoita sa stea in casa socrilor. Parerea mea este ca fiecare cuplu trebuie sa isi gaseasca o locuinta proprie, chiar daca este cu chirie, indiferent de situatia materiala a parintilor.  

Spaniolii au o vorba "el casado casa quiere" (casatoritii au nevoie de o casa doar a lor) si stiu ei de ce. In primul rand, indragostitii au nevoie sa invete sa se descurce singuri, chiar daca la inceput beneficiaza inca de ajutorul parintilor. Au nevoie sa petreaca mult timp impreuna, sa aiba partea lor de intimitate. Trebuie sa invete cum sa convietuiasca si sa isi cladeasca familia pe care si-o doresc, sa se maturizeze ca si cuplu si sa isi cimenteze relatia. Rareori acest lucru se poate intampla intr-o casa unde mama (fie a baiatului, fie a fetei) face menajul sau, in cele mai multe cazuri, impune o anume conduita.

Astazi ma voi referi la bucatarie (desi sunt multe subiecte si aici). Intr-o familie, de obicei femeia gateste. Povestea de azi se refera la un cuplu de tineri, inca necasatoriti, care locuiau cu parintii baiatului. Relatia lor nu era vazuta cu ochi buni de mama-soacra iar urmarea cred ca o intuiti deja: nora nu avea voie sa se atinga de nimic. Daca se atingea I se aducea aminte ca soacra stie mai bine ce e de facut. Dar nici reversul nu era bine: daca nu facea (ceva, orice!) era o lenesa, ignoranta si ingrata, care "nu stie nimic pana la varsta asta". Nora a avut cateva tentative de a se implica cel putin in a-si ingriji omul de langa ea: a incercat sa spele haine, sa faca curatenie (nu se putea atinge de electrocasnice pentru ca era imediat avertizata sa nu cumva sa le strice!). In bucatarie avea interzis: orice tentativa ajungea la gunoi, fara ca cineva sa guste macar din ceea ce gatea. Pe principiul "mother knows best", mama-soacra le stia pe toate cel mai bine. Fara sa isi dea cel mai mic interes in a-si cunoaste viitoarea nora, doamna soacra ii dadea sfaturi despre cum se gateste si despre ceea ce prefera fiul ei sa manance. Culmea e ca mai totdeauna acele sfaturi, atunci cand le urma, dadeau nastere la rezultate catastrofale in plan culinar, iar fiul ii spunea ca nu doreste sa aiba in farfurie ceva ce mai fusese mancat de cineva inainte. Ceea ce nu stia soacra este ca tanara absolvise deja o scoala de cofetar patiser cu note maxime. Desi era un geniu in pregatirea dulciurilor, fetei ii placea sa gateasca iar mancarea preparata de ea era delicioasa.
Soacra a continuat cu sfaturile multe luni. Degeaba tanara incerca sa ii explice, de exemplu, ca orezul si cartofii nu fac casa buna in farfurie. Soacra oricum stia cel mai bine, desi multe din preparatele pe care le punea pe masa erau facute dupa cele mai neobisnuite retete citite prin revistele pentru femei. Daca tanara isi exprima dorinta de a pregati ceva pentru masa, era mereu avertizata ca nimeni nu o sa manance "din mainile ei" pentru ca nu stia sa gateasca. Chiar si tatal baiatului a avertizat-o de cateva ori sa nu umble in bucataria soacrei. Mai precis, nu are ce sa caute in bucatarie pentru ca nu e corect sa strice ustensilele soacrei, pe care aceasta a cheltuit bani multi.
Intr-o vara, socrii au fost invitati sa petreaca vara la niste rude, la tara. Pentru ca tatal baiatului avea mici probleme de sanatate, au hotarat ca aerul curat si lipsa preocuparilor ii vor fi benefice sanatatii. Inainte de a pleca, mama soacra a gatit oale intregi cu mancare, a pus la congelat chiar si painea, iar la final, a trecut la instruit viitoarea nora. Aceasta trebuia sa ii dea baiatului de mancare doar ceea ce ea pregatise, nimic altceva.
Tinerii, ramasi singuri acasa, au urmat sfaturile soacrei si au mancat buna parte din ceea ce ea pregatise. Dar oricat s-ar fi straduit, mancarea era mult prea multa si s-a alterat. Fiind weekend, au decis sa mearga la cumparaturi pentru a pregati ceva pentru masa de pranz. La inceput, cand a vazut ce aprovizionare face si la ce alimente pune in cos, baiatul a fost sceptic. Glumele pe seama fetei nu conteneau. Au inceput sa gateasca ceva banal: piure si friptura. In timp ce friptura era la cuptor, fiecare si-a facut de lucru: tanara a ramas in bucatarie iar barbatul prin casa.

Cand s-a intors in bucatarie, tanarul a ramas cu gura cascata: masa aranjata impecabil, mirosurile si aromele te faceau sa-ti ploua in gura iar ceea ce era pe masa iti venea s-o mananci din ochi. Totul asortat impecabil cu vinul de rigoare. Iar desertul, se topea in gura. Ca niciodata, tanarul a mancat tot ce i s-a pus in farfurie: felul intai, felul doi, desertul… toate au fost savurate pe indelete, in compania femeii pe care o iubea. La final, acesta a spus doar o singura fraza: "nevasta, de maine cauti un apartament pentru noi".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu