duminică, 10 martie 2013

Stapana

Una din prietenele mele era mai tot timpul furioasa pe soacra-sa. Si nu era fara motiv, as adauga eu: soacra-sa reusise sa ii convinga pe amandoi de faptul ca trebuia sa aiba cineva o cheie de rezerva a casei lor. Si cine era mai potrivit pentru asta? Binenteles, doamna soacra.


Totul s-a desfasurat normal pana la primul lor concediu. Pentru ca nu voia sa lase casa goala, soacra s-a mutat timp de doua saptamani in apartamentul tinerilor. Timp in care a facut curatenie generala: trebuie sa intelegeti ca totul a fost aranjat si ordonat dupa bunul sau plac,incat nici unul din lucrurile din casa nu a ramas la locul lui.
In plus, toti pantofii femeii au fost aruncati intr-o debara pe motiv ca ocupau mult spatiu, desi fusesera frumos aranjati, in cutiile originale. Aceeasi soarta au avut-o si gentile, posetele si alte lucruri. Pana si prosoapele au fost "divizate": prosoapele lui si prosoapele ei.
Iar asta a fost doar inceputul. Soacra isi facuse un obicei sa vina in fiecare zi si sa le faca ordine in casa. Totul era pus asa cum soacra voia sa fie pus. Ajunsesera cei doi sa se simta musafiri in propria lor casa. De multe ori ajungeau sa se certe pentru ca nu-si gaseau documente, acte, mape cu proiecte si alte lucruri pe care nu le foloseau des, dar de care aveau nevoie urgenta. Lucrurile dispareau pentru ca apoi sa apara miraculos in locuri convenabile "gasirii".
Le-a luat ceva timp pana sa realizeze ca soacra era cea care le muta lucrurile. Intr-un fel, situatia le convenea, totul era de o curatenie perfecta, ca intr-un muzeu. Sau ca intr-una din fotografiile de revista. Curatenia era insa doar aparenta, de suprafata, doar cat sa le poata reprosa ca sunt nerecunoscatori fata de efortul depus. Dupa fiecare curatenie din asta, tanara femeie trebuia sa scoata praful si gunoiul de sub pat, calorifere si dulapuri. Iar in dulapuri trebuia sa aranjeze fiecare obiect deoarece mama-soacra arunca totul claie peste gramada: pantofi, cizme, genti, camasi ale sotului si bluzele ei.
Bucataria era un dezastru - de fiecare data soacra spala aceleasi vase curate si le punea apoi cum stia ea: tigaile de tefal erau deja zgariate, vasele din sticla pentru microunde, spalate pe jumatate stateau laolalta cu cratitele si platourile de portelan.
Majoritatea condimentelor pentru mancare fusesera arucate pentru ca nu faceau bine sanatatii. Alimentele erau amestecate fara noima: faina, malai, zahar, sare…
La prima discutie despre modul in care arata apartamentul si camara soacra s-a simtit ofensata si jignita: cel putin puteau fi recunoscatori ca le-a facut curatenie si le-a intretinut apartamentul. O alta discutie nu putea exista: subiectul era inchis. Mai mult, nora trebuia sa astepte un moment cand era singura pentru a matura: doar nu era sa inceapa curatenia dupa ce mama soacra se obosise atat de mult sa puna totul in ordine.

Lucrurile au luat o turnura neasteptata intr-o vara. Tinerii plecasera in concediu la mare. In ultimele zile de concediu vremea era urata si se anunta chiar o inrautatire a conditiilor meteo, cu ploi si furtuni. Prin urmare cei doi hotarasc sa se intoarca acasa si sa petreaca ultimele zile de concediu doar ei doi, iesind in oras ca odinioara sau plimbandu-se prin parc. In graba plecarii, baiatul a uitat sa-si sune mama si sa-i spuna ca se vor intoarce cu cateva zile mai devreme.
Surpriza a aparut in momentul in care au ajuns acasa. Bucataria era plina de vase si pahare nespalate. Mancarea din cratite mai avea putin si le dadea "Buna ziua". In baie, prosoape, halate, imbracaminte, cosmeticale si alte accesorii zaceau aruncate care pe unde. Iar in dormitor… sforaia mama soacra. Imbracata in pijamalele de satin ale nurorii. Pe noptiera, o sticla de sampanie goala pe jumatate si parfumul tinerei, cel pe care il folosea doar la ocazii. Era foarte scump si fusese daruit de sot cu ocazia aniversarii casatoriei, asa ca il pastra cu sfintenie. Cel mai ciudat lucru era insa dulapul nurorii, in care parea ca cineva aruncase o bomba. Aproape toate hainele zaceau prin casa, organizate in "tinute" adecvate si accesorizate cu incaltaminte, poseta si bijuterii.

Concluzia:
Mama soacra folosea apartamentul tinerilor pe post de "escapada" din lumea in care traia. Isi ura nora si incerca sa recompenseze lipsa de atentie a fiului incercand sa intre in rolul acesteia pe ascuns.

In seara cu pricina cheile au fost inapoiate proprietarilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu